Lennon - David Foenkinos & Corbeyran | Kitap Yorumu

 "Hayır dünyayı özgürlük kurtarmayacak, herkes tek bir dine inanırsa dünya kurtulmayacak, teknolojiden çıldıracak hale gelirsek dünya kurtulmayacak. Eğer şimdi toplanıp dünyanın en zarar verici patlayıcısı üstünde çalışıp Beyaz Saray’ı havaya uçurursak dünyada hiçbir şey değişmeyecek. Çünkü dünyada eksik olan tek bir şey var, sevgi..."

- John Lennon

Müziğe, hayatının aşkı olan kadına ve dünya barışına olan tutkusunun; John Lennon'ı dünya çapında yakaladığı şöhrete kavuşturduğunu ve hem içinde bulunduğu yılların hem de tüm zamanların belki de en ilham verici kişiliklerinden biri olarak tanınmasını sağladığını düşünüyorum. Kendi kurduğu efsane müzik grubunu Yoko Ono için dağıtması, aşkını Beatles'a tercih etmesi yüzünden ön yargı ile yaklaştığım biri olsa da, müzik dünyasındaki köklü değişimlere öncülük etmesi, en sevdiğim müzik grubunu kurması ve sayamayacağım daha pek çok sebepten ötürü tanışmayı en çok isteyeceğim kişilerden biridir belki de John Lennon. Nelerin onu Beatles'ı dağıtıp arkadaşlarını yüzüstü bırakmaya (?) ittiğini bilmek, hareketlerinin ardındaki sebepleri öğrenmek, onu anlamaya çalışmak istemişimdir hep.

İşte tam da bu sebepten bu çizgi roman sorularıma cevap bulmama ve bu büyük müzisyenin hayat hikayesini, gelmiş geçmiş en güzel besteleri yapma serüvenini birinci elden okumama imkan sağladı. Çizgi roman, John Lennon'ın terapistiyle olan seanslarında ona anlattığı şeylerin bir araya getirilip öyküleştirilmesiyle oluşturulmuş çünkü.

Hem çizgi roman okumayı hem de biyografik öyküleri çok severim, özellikle de söz konusu sözlerinde kendimi bulduğum ve büyüleyici melodilerine hayran kalarak dinlediğim şarkıların yaratıcısı olan kişilerse. Çizimlere değinmemek de haksızlık olur, sevimli siyah beyaz çizimler de hikaye ile kusursuz bir bütünlük oluşturmuş bence.

Özetle, sadece bir müzik dehası olmayan, aynı zamanda barışın da evrensel sembolüne dönüşmüş bu insanın hikayesini okumak isterseniz eliniz ilk olarak bu çizgi romana gitsin! İyi ki keşfetmiş ve okumuşum dediğim kitaplardan biri oldu.








Yorumlar