Feminist Manifesto - Chimamanda Ngozi Adichie | Kitap Yorumu


"Bana göre bir feminist, evet, günümüzde bir toplumsal cinsiyet sorunu var ve onu çözmeliyiz, daha iyisini yapmalıyız diyen kişidir. Kadın erkek, hepimiz daha iyisini yapmalıyız."

"Toplumsal normlar insanlar tarafından yaratılır ve değiştirilemeyecek bir toplumsal norm yoktur."


Herkese merhabalar, yakın zamanda okuduğum ve büyük küçük, kadın erkek demeden herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitaptan bahsedeceğim bugün.

Feminist Manifesto iki bölümden oluşan bir kitap. İlk bölüm, yazarımız Chimamanda Ngozi Adichie'nin, arkadaşından kızını feminist olarak yetiştirme konusunda kendisinden yardım isteyen bir mektup alması üzerine bu mektuba cevaben verdiği on beş öneriden oluşuyor. Akla yatan hiçbir sebep olmaksızın sırf bir kız çocuğu olarak dünyaya geldiği için ona yaşatılacak kısıtlamaları reddetmesini sağlayacak öneriler bunlar.

Sıraladığı maddeler, toplumsal cinsiyet rollerinin yıkılmasının gerektiğinden ("Kızına 'toplumsal cinsiyet rolleri' fikrinin tam bir saçmalık olduğunu öğret. Bir şeyi yalnızca kız olduğu için yapması veya yapmaması gerektiğini söyleme ona.") pek çok kişinin konuşurken farkında olmadan kullandığı ve temelinde kadınların "zayıf" olduğu düşüncesi yatan ifadelere kadar gözden kaçırılmaması gereken pek çok noktaya değiniyor. Yazar bunlardan bahsederken anlaşılmaz ve sıkıcı bir dil kullanmaktan kaçınmış, bu da kitabı toplumun her kesiminden insanın kolayca okuyup anlayabilmesini sağlıyor. Günlük hayatta hepimizin en az bir kez karşılaştığı durumlardan verdiği örnekler de cabası.

Chimamanda Ngozi Adichie'nin "We Should All Be Feminists" adlı bir TEDx konuşması da var ve kitabın ikinci bölümü bu konuşmanın yazılı metni. Genel olarak ilk bölümde anlattığı on beş maddenin bir özeti niteliğinde diyebiliriz bu bölüm için.

Kızınıza hayattaki değerinin ve sorumluluklarının erkekler ile eşit olduğunu, oğlunuza ise kadınlar ile aralarında bir fark olmadığını nasıl anlatmanız gerektiğini anlatıyor bu kitap. Önemli olanın bizim ne istediğimiz olduğunu, başkalarının istememiz gerektiğini düşündükleri olmadığını anlatıyor.

Konuşulması, tartışılması gereken her konuyu oldukça yalın bir dille, hiçbir şeyi çarpıtmadan
okuyucuya sunan bu "başucu kitabını" yazımın başında da belirttiğim gibi herkesin okumasını şiddetle tavsiye ederim, özellikle de feminizmin ne olduğunu tam olarak bilmeyenlerin. Zaten birkaç saat içinde bitirebileceğiniz incecik bir kitap.

Aşağıya yazarın TEDx konuşmasının linkini bırakıyorum, merak edenler olursa buyursunlar:

https://www.youtube.com/watch?v=hg3umXU_qWc


Yorumlar