Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor - Benjamin Alire Sáenz | Kitap Yorumu



Bu kitap çok ama çok güzeldi! Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor, okumayı uzun zamandır istediğim türden bir kitaptı, resmen bu kitabı arıyormuşum da haberim yokmuş.

Kitap, 80’li yıllarda El Paso’da yaşayan Aristo ve Dante adlı iki erkek çocuğunun arkadaşlığını konu alıyor. Belirli bir olay örgüsü yok, daha doğrusu kitap şunun etrafında şekilleniyor diyebileceğim bir olay olmuyor kitapta. Yalnızca Aristo’nun gözünden iki erkek çocuğunun hayatlarının bir bölümüne, büyümelerine konuk oluyoruz. Aristo  her ne kadar duygusuz gözükse de kendi içinde kaybolmuş, tanımlayamadığı bir öfkenin esiri olmuş bir çocuk. Dante ise Aristo’ya göre daha dışa dönük, daha arkadaş canlısı ve hislerini daha cesurca ifade edebilen biri. Sıcak bir yaz günü havuzdalarken Dante’nin Aristo’ya yüzme öğretmeyi teklif etmesiyle başlıyor arkadaşlıkları.

Dante sayesinde Aristo’nun pek çok şeye karşı bakış açısı değişirken ikisi bir bakıma kendi evrenlerinin sırlarını keşfediyor. Gençlik kitaplarının en sevdiğim yönü, kendisini keşfetmeye başlayan gençlerin iç dünyasının anlatılması. Bu kitap da çok başarılı bir örnekti bence.
Başlarda yazarın üslubunu biraz garipsedim, çok yalın bir dille yazmış çünkü. Zaten kitabın sakinleştirici bir atmosferi var. Karmaşık kelimeler olmaksızın dostluk, baba-oğul ilişkisi, kardeşlik duygusu, kimlik arayışı, kendini keşfetme gibi kavramlara değinmesi ve bu kadar çok şey hissettirmesi tek kelimeyle büyüleyiciydi. Özellikle her iki tarafın da ailesiyle olan ilişkisi çok samimiydi. Anne babalarının çocuklarının cinsel tercihlerini yargılamadan onları her koşulda desteklemeleri içimi sıcacık etti okurken.

Herkes kendi hikayesinde başkarakterdir, bunu  anlatmış aslında yazar. Şimdi kitabın neden bu kadar çok ödül aldığını anlıyorum, kazandığı her ödülü hak ediyor. Bir kitaptan beklediğim her şeyi veren bir hikayeydi. Yazarın diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum!

Yorumlar